Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Παρασκευή, 19 Απριλίου 2013

ΜΠΑΜΠΑΣ ΜΕ ΡΟΥΜΙ ( LE BABA AU RHUM )


ΥΛΙΚΑ:

250 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει
2 αυγά και 1 κρόκο
2 κουταλάκια γλυκού ζάχαρη
60 γραμμάρια μαγιά μπύρας
80 γραμμάρια γάλα
75 γραμμάρια βούτυρο λιωμένο
λίγο αλάτι
σιρόπι
450 γραμμάρια ζάχαρη, 600 γραμμάρια νερό, 60 γραμμάρια ρούμι καστανό                              

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη, στο χλιαρό γάλα διαλύουμε τη μαγιά, ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί χωρίς το βούτυρο να ομογενοποιηθούν.  Στο τέλος προσθέτουμε το βούτυρο και ζυμώνουμε καλά να το απορροφήσει όλο ζυμάρι. Προσέχουμε η ζύμη να μην κρυώσει και τη βάζουμε σε μια καλά βουτυρωμένη φόρμα. Την αφήνουμε να ανεβεί, να τριπλασιάσει τον όγκο της και να κάνει φουσκάλες. Αυτό το πετυχαίνουμε καλλίτερα και πιο γρήγορα αν έχουμε ζεστάνει λίγο το φούρνο στους 50 βαθμούς.  Τον σβήνουμε, βάζουμε μέσα τη φόρμα σκεπασμένη μα μια πετσέτα και περιμένουμε να φουσκώσει. Τη βγάζουμε θερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. και ψήνουμε για 20 ή 30΄ όταν ψηθεί έχουμε έτοιμο το σιρόπι το οποίο έχουμε βράσει 8΄προσθέτουμε το ρούμι. Πρώτα αναποδογυρίζουμε το μπαμπά για να ξεκολλήσει, τον ξαναβάζουμε στη φόρμα, τον τρυπάμε λίγο με ένα μαχαίρι και ρίχνουμε το σιρόπι. Τον αφήνουμε αρκετές ώρες να πιει το σιρόπι ( Εγώ τον αφήνω  ένα βράδυ ) τον αναποδογυρίζουμε σε μια πιατέλα βαθιά για να μην τρέξει το σιρόπι και γαρνίρουμε με κρέμα σαντιγί στο μέσον ή κρέμα ζαχαροπλαστικής, με καραμελωμένα κάστανα ή γλυκά.

* Ο μπαμπά είναι Πολωνέζικης καταγωγής και τον έφερε στη Γαλλία η βασίλισσα Μαρία.

Δώρα Γιαννάκου-Παρίση