Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου 2016

Ευλογημένος τόπος...

Εδώ και μια εβδομάδα βρίσκομαι και πάλι στον αγαπημένο μου Μόλυβο, ύστερα από αρκετές μέρες στην πρωτεύουσα. Οπότε, φίλες και φίλοι μου αγαπημένοι, επέστρεψα στο σπίτι μου και στο λατρεμένο μου νησί.


Προχτές έζησα κάτι καταπληκτικό: Με μια φίλη μου αποφασίσαμε να πάμε βόλτα απογευματινή μέχρι τον κόλπο Καλλονής, φτάνοντας τη στιγμή που ο ήλιος «βούταγε» κυριολεκτικά στα ήρεμα νερά του κόλπου και ω του θαύματος στην επιστροφή μας ένα λαμπερό φεγγάρι που είχε προβάλει από τον Άι-Λια του Λεπέτυμνου,  μας ακολουθούσε κρατώντας μας συντροφιά.

Πόσο ευλογημένος είναι τούτος ο τόπος. Το νησί μας!

Δώρα Γιαννάκου-Παρίση       

Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου 2016

Γεύμα εργασίας στη Γλυφάδα για το Μεθυμναίο Οίνο της Λέσβου

Στο wine bar "Vinarte" στη Γλυφάδα πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, το μεσημέρι της Κυριακής 7 Φεβρουαρίου, το Food and Wine Pairing του Μεθυμναίου Οίνου, του πολλάκις βραβευμένου βιολογικού κρασιού από την ποικιλία Χυδηριώτικο της ηφαιστιογενούς δυτικής Λέσβου.



Τα τρία κρασιά του Γιάννη Λάμπρου ο Λευκός, ο Πορτοκαλί και ο Ερυθρός Μεθυμναίος, τα οποία πλέον εξάγονται στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Άπω Ανατολή, συνδυάστηκαν με σπάνια εδέσματα της γνωστής πανελλαδικά Μολυβιάτισσας Δώρας Γιαννάκου-Παρίση, η οποία έχει συλλέξει εδώ και δεκαετίες άγνωστες συνταγές της Λέσβου, που τους έχει δώσει διεθνή διάσταση με τη μαγειρική γνώση και εμπειρία που απέκτησε όταν μαθήτευε στο Παρίσι. 

Ανάμεσα στους εκλεκτούς προσκεκλημένους ήταν ο Γιάννης Γιαννέλλης-Θεοδοσιάδης, Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, η οινολόγος, συγγραφέας, διδάσκουσα της σχολής γαστρονομίας "Le Monde" και Chevalier dans l'ordre du Mérite agricole de la République Française Μαρία Τζίτζη και ο Γιάννης Καρακάσης, ένας από τους μόλις 338 Masters of Wine παγκοσμίως. 

Το Food and Wine Pairing της Κυριακής, που ξεκίνησε σε χαλαρή ατμόσφαιρα, εξελίχθηκε σε σημαντικό γεύμα εργασίας, στο οποίο ακούστηκαν ενδιαφέρουσες προτάσεις για το Μεθυμναίο Οίνο και τη γαστρονομία της Λέσβου γενικότερα, που πιθανώς να σηματοδοτήσουν σημαντικές μελλοντικές εξελίξεις. 

Το βέβαιο είναι, ότι για μια ακόμα φορά η απομακρυσμένη δυτική Λέσβος προβλήθηκε με προδιαγραφές αξιώσεων στην Ελληνική πρωτεύουσα με παρόντες σημαντικούς ανθρώπους του κρασιού και της γαστρονομίας.

Επιμέλεια ανάρτησης: Στράτος Δουκάκης