Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

Φθινοπωρινά…



Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Με χάσατε αυτές τις μέρες γιατί όπως ξέρετε το φθινόπωρο είναι μια εποχή που παλιά σ' όλα τα σπίτια κάνανε τις σοδιές για το χειμώνα. Είναι η εποχή που έγιναν τα κίτρινα κολοκύθια για πίτα, τα άσπρα κολοκύθια για γλυκό του κουταλιού, τα κυδώνια, τα κάστανα και άλλα πολλά. Εγώ λοιπόν που επιμένω παραδοσιακά θέλω να σας πω τι έκανα. Πρώτα απ' όλα τέλειωσα το κριθαράκι μου και γέμισα τη γυάλα μου για όλο το χρόνο. Τα κίτρινα κολοκύθια αφού έκανα μία πίτα τα υπόλοιπα τα έτριψα και τα έβαλα κιλό-κιλό στη κατάψυξη για μελλοντικές πίτες. Τα άσπρα τα έκοψα κομμάτια και έκανα γλυκό του κουταλιού. Από τα κάστανα έκανα γλυκό, που είναι αρκετά δύσκολο, έβρασα πολλά τα καθάρισα και  τα έβαλα σακουλάκια στη κατάψυξη, αυτά τα χρησιμοποιώ για τα γεμιστά, αρνί, γαλοπούλα, κοτόπουλο, τα φτιάχνω συνοδευτικό για κρέας ή κοτόπουλο και «καραμελιζέ» για να συνοδέψω γλυκά, κυρίως μπαμπά με ρούμι ή «καραμελιζέ» και «φλαμπέ» με ρούμι.  Κυδώνια έφτιαξα κυδωνόπαστο, γλυκό του κουταλιού, πελτέ και στο φούρνο, τη συνταγή που σας έδωσα. Έφτιαξα επίσης γλυκό γκρέιπ φρούτ.
Τώρα καταλαβαίνετε γιατί χάθηκα τόσο καιρό.


Και παρακάτω η συνταγή μου

Κάστανο γλυκό

Υλικά

1 κιλό κάστανα μεγάλα θα ζητήσετε αυτά που χρησιμοποιούν οι καστανάδες
1 κιλό ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας γλυκόζη
λίγη βανίλια αν έχετε φυσική θα βάλετε το μισό ξύλο αφού το ανοίξετε στη μέση και αφαιρέσετε τα σποράκια

Εκτέλεση

Καθαρίζετε το εξωτερικό σκούρο τσόφλι και βάζετε τα κάστανα να βράσουν 5 λεπτά, ζεστά τα καθαρίζουμε και από το εσωτερικό τσόφλι προσέχοντας να μην τα πιέζουμε πολύ. Ετοιμάζουμε το σιρόπι αρκετά δεμένο προσθέτουμε προσεκτικά τα κάστανα και τα βράζουμε με τη βανίλια αν είναι φυσική μέσα στο σιρόπι σε πολύ χαμηλή φωτιά μέχρι να δέσει πολύ καλά το σιρόπι. Λίγο πριν το τέλος προσθέτουμε και τη γλυκόζη. Τα αφήνουμε να κρυώσουν πολύ καλά. Όσο όμως και προσεκτικά να τα κάνουμε, αρκετά θα είναι αυτά που θα μαδήσουν. Θα βγάλετε λοιπόν προσεκτικά τα ολόκληρα θα τα βάλετε σε μια γυάλα για να τα σερβίρετε σαν γλυκό του κουταλιού και τα μαδημένα τα κρατάτε για γαρνίρισμα ή τα τρώτε εσείς της οικογένειας.

Δώρα Γιαννάκου-Παρίση

4 σχόλια:

Μηθυμναίος είπε...

Μου είπε κάποιο πουλάκι πως το κάστανο γλυκό που φτιάχνεις είναι εξαιρετικό...

Αν ήμουν στο χωριό θα έβρισκα όποια πρόφαση να σε επισκεφτώ να με κεράσεις...

Καλημέρα και καλή εβδομάδα!

magda είπε...

Τι να πω, γεια στα χρυσά σου χέρια!!!
Το γλυκό κάστανο, φαίνεται δύσκολο, αλλά η περιγραφή σου βοηθάει πολύ!
Σε καμαρώνω! Σ ευχαριστώ!
Καλό βράδυ

Δώρα Γιαννάκου-Παρίση είπε...

Στράτο σου ξαναστέλνω την απάντησ η στο μήνημά σου. Σου έγραψα ότι όταν έρθω στην Αθήνα θα φιάξω κάστανο γλυκό και για τη κόρη μου και θα φιλαξω και για σένα μία γυαλίτσα.Γεια χαρά.

Δώρα Γιαννάκου-Παρίση είπε...

Νάσαι καλά Μάγδα σ'ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Έχεις δίκιο είναι δύσκολο γλυκό όμως κι'αν μαδίσει δεν πειράζει είναι τόσο νόστιμο. Το δυσκολότερο όμως απ'τα γλυκά είναι το γλυκό φυστίκι. Μια απ'αυτές τις μέρες θα σας γράψω τη συνταγή του μπαμπά. Καλό βράδυ.