Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

"Σαντορίνη, η αμπελόεσσα νήσος" του Δημήτρη Ταλιάνη



Η "Σαντορίνη, η αμπελόεσσα νήσος" δεν είναι ένα ακόμη εγχειρίδιο για το κρασί, γραμμένο από συστηματικούς ερευνητές για ειδικούς αναγνώστες. Στο λεύκωμα αυτό ο φωτογράφος Δημήτρης Ταλιάνης (ο βαφτισιμιός μου), με εφόδιο την αγάπη του για τη φύση και το αμπέλι, ξεκινά το μακρύ ταξίδι στους "δρόμους του κρασιού", προσπαθώντας να συνδυάσει το φως με τη στιγμή, την καλλιέργεια με την εποχή, την κίνηση του χεριού με τη φορά της αμπελιάς. Πολλά τα χρόνια και τα ταξίδια, πολλές και οι φωτογραφίες που συγκεντρώθηκαν από το πάστρεμα, το κλάδεμα, το θειάφισμα, τον τρύγο -κυρίως τον τρύγο- την οινοποίηση σε σπηλιές και υπόσκαφα, σε κάναβες και οινοποιεία.



Δημήτρη μου, ξέρω ότι δούλεψες πολύ σκληρά γι' αυτή τη δουλειά χρόνια τώρα και ειδικά τον τελευταίο. Το αποτέλεσμα όμως σε αντάμειψε. Λυπάμαι μόνο που δεν ήμουν εκεί.

Δημήτρη μου, να είναι καλοτάξιδο και τούτο το βιβλίο σου!

Δώρα Γιαννάκου-Παρίση

5 σχόλια:

Ντένης Κοντρίνης είπε...

Δώρα μου καλή σου μέρα.
Είμαι σίγουρος πως και αυτή τη φορά ο βαφτισιμιός σου θα έχει κάτι πολύ σπουδαίο να προσφέρει.
Ας είναι καλοτάξιδο.Θα προσπαθήσω να το βρω και θα το παρουσιάσω στην εφημερίδα.
Νάσαι καλά.

pylaros είπε...

Αγαπητή μου Δώρα,
Ευχομαι καλοτάξιδο το βιβλίο του βαφτισιμιού σου.
Παλαιότερα ταξίδευα στα βαπόρια με Σαντορινιούς ναυτικούς -όχι πολλούς- λέγανε για την Φάβα Σαντορίνης και Φακές.


Δεν ήξερα ότι παράγει και κρασί.

χαιρετισμούς
Γαβριήλ

Δώρα Γιαννάκου-Παρίση είπε...

Αγαπητέ μου Ντένη, δεν το έχω δει ακόμα, αλλά απ' ότι διάβασα, έχει γίνει πάλι εξαιρετική δουλειά,που όπως μου είπε ο Δημήτρης, θα τη δείτε και στη Νέα Υόρκη κατά το Μάιο.

Δώρα Γιαννάκου-Παρίση είπε...

Αγαπητέ Γαβριήλ, πρώτ'απ'όλα να σου ευχηθώ για τη γιορτή σου. Είναι μια μέρα που με πονάει, γιατί ήταν τα γεννέθλια του άνδρα μου. Είναι όμως και μια μέρα που γιορτάζει όλη η Λέσβος την απελευθέρτωσή της απ' τους Τούρκους. Εξ αιτίας δε του Ταξιάρχη ένα μοναστήρι του 18 αιώνα,έχουμε πολλούς Γαβριήλ, Μηχάληδες και κυρίως Στρατήδες, όνομα που το βρίσκουμε μόνο στη Λέσβο, βγαίνει απ'το αρχιστράτηγος. Για το βιβλίο εύχομαι και εγώ να είναι καλοτάξιδο. Και ναί η Σαντορίνη βγάζει εξαιρετικό κρασί λόγω της υφαιστιακής γης, που οριμάζει στις κάναβες όπως λένε τις κάβες,που είναι λαξευμένες μέσα στους υφαιστιακούς βράχους, όπως και τα σπίτια των Σαντορινιών. Βέβαια για μένα το Ρομπόλα είναι το πρώτο. Σε χαιρετώ.

pylaros είπε...

Αγαπητή μυ δώρα,
Χίλια ευχαριστώ για τις ευχές σου, γιορτάζω κι εγώ μαζί με όλη την Λέσβο!

με αγάπη

Γαβριήλ