Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

Το αρχοντικό Γιαννάκου

Αναμφισβήτητα είναι μεγάλη τύχη να έχεις ένα γενέθλιο τόπο φορτισμένο με τόση ιστορία και μνήμες, όπως είναι η Μήθυμνα της Λέσβου.

Μια ζωντανή μαρτυρία είναι ο μοναδικός και ιδιαίτερος αρχιτεκτονικός χαρακτήρας της Μήθυμνας που, σε εναρμόνιση με τις φυσικές ομορφιές της, την καθιστούν ένα ανεκτίμητο στολίδι για τη Λέσβο και το Αιγαίο.

Σ’ αυτή σώζονται ακόμα πολλά αρχοντικά που χρονολογούνται απ’ το τέλος του 18ου αιώνα. Τα περισσότερα απ’ αυτά τα παραδοσιακά σπίτια είναι διώροφα, με υλικά δόμησης την πέτρα και το ξύλο. Παρατηρούμε τον ξύλινο όροφο να έχει μεγαλύτερες διαστάσεις από το αντίστοιχο ισόγειο και να προεξέχει στο δρόμο δημιουργώντας τα «σαχνισιά», έτσι ονομάζονται αυτές οι χαρακτηριστικές και ιδιότυπες ξύλινες προεξοχές.

Ένα απ’ αυτά είναι το σπίτι μου το αρχοντικό Γιαννάκου, από τα ωραιότερα αρχοντικά της Λέσβου. Χτίστηκε το 1790 και ήταν η κατοικία τούρκου Αγά της περιοχής. Το 1935, με την ανταλλαγή περιουσιών, πέρασε στην οικογένειά μου. Σήμερα ανήκει σε μένα που μαζί με το σύζυγό μου φροντίσαμε να το αναστηλώσουμε για να διατηρήσει στο χρόνο την αυθεντικότητα και την ιδιαιτερότητά του, ώστε να θεωρείται μια πολύτιμη αρχιτεκτονική κληρονομιά.

Η δύναμη που διαθέτουν αυτά τα σπίτια να παγώνουν το χρόνο, αποτελούν προβολές, όχι μόνο της εξωτερικής τους φυσιογνωμίας και των εσωτερικών χώρων, αλλά και ολόκληρων εμπειριών ζωής απ’ αυτές που μας δίνουν μοτίβα να θυμηθούμε το παρελθόν και… να ονειρευτούμε το μέλλον μας.

Εξωτερική άποψη του αρχοντικού με αναλλοίωτη την παραδοσιακή του δομή
(Διακρίνονται το ξύλινο σαχνισί χαρακτηριστικό δείγμα τοπικής αρχιτεκτονικής)

Το σαλόνι όπου διακρίνεται η οροφή και το περιμετρικό κοίλωμα με τις τοιχογραφίες

Εδώ η παρέμβαση του πανδαμάτορα χρόνου είναι εμφανής. Πόσο πληγωμένος φαντάζει ο τοίχος...

Οι εσωτερικοί τοίχοι και οι οροφές διακοσμούνται με περίτεχνες τοιχογραφίες ζωγραφισμένες με έντονα χρώματα επιτυγχάνοντας ένα πλούσιο εσωτερικό διάκοσμο σ' ένα συνδυασμό χρωμάτων, σχεδίων και παραστάσεων.


Δυο λεπτομέρειες από τη διακόσμηση της οροφής του σαλονιού

Σήμερα με τις δυσκολίες των περιστάσεων και χωρίς τη βοήθεια φορέων, δεν είναι εύκολο να διατηρήσω όπως εγώ θα ήθελα. Γι' αυτό αγωνιώ και προβληματίζομαι με το πρόβλημα που παρουσιάζει η σκεπή... έχουν περάσει άλλωστε τόσα χρόνια...

2 σχόλια:

kostas είπε...

Θλιβομαι οταν βλεπω αυτα τα διαμαντια της τοπικης αρχιτεκτονικης γνωριζοντας την απουσια του κρατους.
Κουραγιο,αγαπη και πιστη σε αυτο που κανετε.
Πηγαινω τακτικοτατα στην Χιο,οπου βρισκεται η κορη μου καταγραφω φωτογραφικως αυτα τα διαμαντια της αρχιτεκτονικης.
Στην Λεσβο εμεινα περιπου ενα μηνα αλλα η εργασια μου στο αεροδρομιο δεν μου αφησε χρονο για περιπλανησεις,ελπιζω την επομενη φορα να επισκεφθω την περιοχη σας.
Καλη χρονια,υγεια.

Δώρα Γιαννάκου-Παρίση είπε...

Καλησπέρα, θα χαρώ πολύ όταν έρθεις στο Μόλυβο να με επισκευθείς. Άλλωστε το σπίτι μου είναι ανοιχτό για όλο το κόσμο, γιατί πιστύω ότι τα έργα τέχνης δεν πρέπει να είναι κλειστά για το κοινό που ενδιαφέρεται κι'ασ πληρώνω ακόμα το δάνειο που είχαμε πάρει με τον άνδρα μου να το αναστυλώσουμε. Θα τα πούμε όμως αυτά όταν έρθεις.Καλή Χρονιά και σένα με υγεία.