Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

Σαλιγκάρια μεγάλα


Υλικά:
3 δωδεκάδες σαλιγκάρια μεγάλα  (προσοχή όχι πράσινα)
1 ποτήρι άσπρο κρασί
2 ποτήρια νερό
1 φύλλο δάφνης, μερικούς κόκκους πιπέρι, 1 σκελίδα σκόρδο,
λίγο θυμάρι, αλάτι.

Για τη γέμιση:
100 γρ. αγελαδινό βούτυρο
1 ψιλή φέτα ψωμί
1 σκελίδα σκόρδο
1 μικρό κρεμμύδι (κοκκάρι)
2 κουταλιές σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι.

Εκτέλεση:
Αφήνουμε τα σαλιγκάρια σε ένα σκεύος καλά σκεπασμένο αλλά να αναπνέουν για να μην ψοφήσουν, για 2 μέρες, να αποβάλλουν όλο το χόρτο που έχουν φάει. Τα βάζουμε στη κατσαρόλα με πολύ νερό, ξύδι και αλάτι και τα αφήνουμε μια νύχτα για να αποβάλλουν το σάλιο τους. Τα πλύνουμε πάρα πολύ καλά, τα βάζουμε πάλι στη κατσαρόλα με πολύ κρύο νερό*, στη φωτιά και τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να βγαίνουν ολόκληρα από το κέλυφός τους.  Τα βγάζουμε απ’ το κέλυφος, αφαιρούμε το μαύρο απ’ την άκρη, τα βάζουμε πάλι στη κατσαρόλα προσθέτουμε το νερό, το κρασί, το σκόρδο, το φύλλο δάφνης, το θυμάρι, κόκκους πιπέρι και αλάτι και τα σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν. Τα αφήνουμε να κρυώσουν μέσα στο ζουμί τους. Όταν κρυώσουν τα κόβουμε με το μαχαίρι σε χοντρά κομμάτια, Σε ένα multi αλέθουμε τη ψίχα του ψωμιού, το βούτυρο, το σκόρδο, το κοκκάρι, το μαϊντανό. Ανακατεύουμε σ’ αυτό  το μίγμα τα σαλιγκάρια και τα ξαναβάζουμε μέσα στα όστρακά τους τα οποία έχουμε πλύνει στραγγίξει και στεγνώσει καλά. Τα τοποθετούμε σε ένα ταψάκι ειδικό με κοιλότητες για να είναι με τη γέμιση προς τα πάνω ή αν δεν έχουμε ειδικό ταψί προσπαθούμε να τα κρατήσουμε όρθια κάνοντας κοιλότητες με αλουμινόχαρτο, τα ψήνουμε για 10’ σε προθερμασμένο φούρνο.



Υ.Γ. Για τους Γάλλους είναι Χριστουγεννιάτικο ορεκτικό και όχι μόνο.  

* Βάζουμε τα σαλιγκάρια σε κρύο νερό να βράσουν για να βγουν σιγά-σιγά  έξω απ’ το όστρακο για να βγαίνουν εύκολα και ολόκληρα.

Καλή επιτυχία!

6 σχόλια:

Μηθυμναίος είπε...

Ωραίο φαίνεται, μα εγώ θα περιμένω τις άλλες συνταγές, Δώρα... δεν τα πάω καλά με τα σαλιγκάρια...
Μέχρι τότε θα ανατρέξω στο βιβλίο σου "Γεύσεις Αιγαίου" για κάτι άλλο.

Καλό απόγευμα!

Σιμόνη είπε...

Κυρία Δώρα το blog σας τείνει να γίνει πολύ ενδιαφέρον και χρήσιμο. Καλώς σας βρίσκω στις γειτονιές του διαδυκτίου.
Θα σας επισκέπτομαι.

Καλή εβδομάδα να έχετε!

Μαριάνθη είπε...

Κυρία Παρίση νομίζω πως το μπλογκ σας ήρθε να καλύψει καλόγουστα ένα κενό της διαδικτυκής μας παρέας. Πολύ ακλεπτισμένο κατά πρώτον λοιπόν. Σας εύχομαι καλή συνέχεια και ήθελα από την προηγούμενη ανάρτηση να πω τούτο που δεν πρόλαβα: Η αδερφή μου Δέσποινα θαυμάζει την τέχνη σας. Κι έτσι από χρόνια σε μια πολιτιστική βραδιά καλοκαιριού στο Πλωμάρι όπου εκθέτατε τις δημιουργίες σας-κούκλες φρόντισε να αποκτήσει δύο κομμάτια. Έτσι στολίζουν το χώρο μας στο πατρικό μου.
Καλή συνέχεια αν και τη θεωρώ δεδομένη.

Δώρα Γιαννάκου-Παρίση είπε...

ΜΗΘΥΜΝΑΙΟΣ
Θα ήθελα πολύ να τα δοκιμάσεις καιτότε να μου πεις.

Δώρα Γιαννάκου-Παρίση είπε...

Σιμόνη
Ευχαριστώ πολύ ελπίζω να φανώ χρήσιμη και να μιλάμε σιγχνά. Γειά από το Μόλυβο που και αυτή την εποχή είναι μαγευτικός


Μαριάνθη
Ευχαριστώ πολύ για τα ώραια λόγια,
ελπίζω ο Στράτος να κάνει καλά τη δουλεί του γιατί εγώ δε ξέρω ακόμα τίποτα. Θα χαρώ πολύ να επικοινωνούμε και να σας λύνω απορίες σας αν μπορώ. Γειά σας

Δώρα Γιαννάκου-Παρίση είπε...

Αγαπητή Σιμόνη,καλησπέρα, γιατί έχουμε τόσο καιρό να επικοινωνήσουμε;εύχομαι να είσαι καλά. Ο Στράτος συπλήρωσε στο blog μου ένα video από μια έκθεσή μου, ελπίζω να το είδες. Με φιλικούς χαιρετισμούς.