Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015

Πάπια με πορτοκάλι

Αγαπητές φίλες και φίλοι, με την ευκαιρία των Χριστουγέννων, θα σας δώσω τη συνταγή της πάπιας με πορτοκάλι. Στη Γαλλία θεωρείται η κατεξοχήν Χριστουγεννιάτικη συνταγή. Τη φτιάχνω πάντα γιατί μου αρέσει πολύ. Αν δεν έχω πάπια τη φτιάχνω με κόκορα και είναι εξίσου πολύ καλή.


Τα υλικά: 1 πάπια περίπου ένα κιλό, 1,1/2 φλιτζάνι τσαγιού λάδι, 2 μέτρια κρεμμύδια, 1 ντομάτα ή μία κουταλίτσα πολτό ντομάτας διαλυμένη σε ένα ποτήρι νερό, 1 ποτήρι ζωμό κότας ή ένα κύβο διαλυμένο σε ένα ποτήρι νερό, 1 ποτήρι κρασιού, άσπρο κρασί, το χυμό ενός πορτοκαλιού, τη φλούδα από 2 πορτοκάλια, δύο κουταλιές της σούπας ζάχαρη, 1 σφηνάκι λικέρ πορτοκαλιού, 1 κουτ. σούπας κοφτή αλεύρι. 
Σοτάρουμε τη πάπια σε λίγο λάδι από όλες τις πλευρές, τη βγάζουμε απ' τη κατσαρόλα και πετάμε αυτό το λάδι. Προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι, σοτάρουμε τα κρεμμύδια και όταν ξανθύνουν ελαφρά, πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη να καραμελώσουν ελαφρά, προσθέτουμε τη πάπια σβήνουμε με το κρασί και το χυμό πορτοκάλι, προσθέτουμε τη ντομάτα και το ζωμό, αλάτι, πιπέρι και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει. Όταν μαλακώσει αρκετά, θα το δοκιμάζουμε γιατί δεν μπορούμε να ξέρουμε πόση ώρα επειδή  οι πάπιες διαφέρουν σε μέγεθος. Εντωμεταξύ ξύνουμε ελαφρά τα πορτοκάλια, τα ξεφλουδίζουμε και κόβουμε τη φλούδα σε σπιρτόξυλα. Τα βράζουμε ελαφρά αλλάζοντας το νερό να ξεπικρίσουν, τα στραγγίζουμε και τα προσθέτουμε στο σιρόπι που έχουμε κάνει με τη ζάχαρη και με δύο τρεις κουταλιές νερό. Τα αφήνουμε να καραμελώσουν λίγο και προσθέτουμε ένα σφηνάκι κουαντρό ή ότι άλλο λικέρ πορτοκαλιού έχουμε. Σουρώνουμε τη σάλτσα της πάπιας, καίμε λίγο βούτυρο και λίγο  αλεύρι, προσθέτουμε τη σάλτσα και όλα μαζί στη κατσαρόλα με τη πάπια. Σιγοβράζουμε μέχρις ότου το φαγητό είναι έτοιμο. Αυτό το ξέρουμε όταν η πάπια είναι πολύ μαλακή και η σάλτσα με τα πορτοκάλια έχει δέσει. Σερβίρουμε σε πιατέλα ολόκληρη ή κομμένη σε μερίδες. Γαρνίρουμε τη πιατέλα με τα πορτοκάλια που έχουμε ξεφλουδίσει κομμένα σε λεπτές φέτες ολόκληρα.
Σας εύχομαι καλές γιορτές και ευτυχισμένο το καινούριο χρόνο.

 Δώρα Γιαννάκου-Παρίση

Δεν υπάρχουν σχόλια: